Musicaz

Musicaz is een collectief van Utrechtse muzikanten die op AZC’s samenkomen om muziek uit allerlei windstreken met elkaar te delen.

Circa 10 jaar geleden startte Jonás Bisquert het initiatief om twee keer in de week samen muziek te maken in het AZC. Eerst gericht op gezinnen, kort daarna ook met jongeren en volwassenen, want er bleek snel hoeveel muzikale potentie in een AZC zit. Hieruit ontstond de beroemde “Band Zonder Verblijfsvergunning” en veel samenwerkingen met  muzikale partijen. Musicerend in het AZC is Catching Cultures Orchestra ook ontstaan, dat tot op de dag van vandaag actief is. 

Sinds vorig jaar zijn alle muziekactiviteiten die plaatsvinden op de Utrechtse AZC’s gebundeld onder de naam Musicaz, actief vier dagen per week. Onder de vleugels van Het Wilde Westen en ondersteund door Plan Einstein wordt er op woensdagavond in de Starlodge, op donderdag in de Joseph Haydnlaan en op de vrijdag in de Pahud muziek gemaakt. 

Het familiekoor, elke maandag op de Joseph Haydnlaan, is vooral gericht op families binnen het AZC: ouders delen hun traditionele repertoire met hun kinderen en de kinderen hun huidige muzikale belevingswereld met hun ouders. 
Bij al deze activiteiten staat uitwisseling en verbinding centraal, maar worden mensen met muzikale ambities of talent ook verder op weg geholpen. Door ze een instrument te geven, lessen aan te bieden bij Het Wilde Westen of ze in contact te brengen met ons muzikale netwerk.

Er komt bij Musicaz een enorme rijkdom aan instrumenten, toonsystemen en bijzondere maatsoorten. De interactie tussen verschillende culturen leidt tot nieuwe en creatieve muzikale ontdekkingen, plus de kans om door de oren van een ander te leren luisteren. 
Zoals Jonás Bisquert altijd zegt:“Er valt hier meer te leren dan op de conservatoria!”. Dat wordt erkend en zo vinden er ook regelmatig uitwisselingen plaats met conservatoria.

Buiten de locaties op AZC is Muzicaz op meerdere festivals en feesten te horen. Eens in de 3 maanden komen alle 3 AZC’s samen om een “Musicaz in concert” te verzorgen in het Het Wilde Westen.

Klik hier voor een impressie op Youtube
Klik hier voor artikel over Muzicaz op “3 voor 12 Utrecht”